Badkamer waterdicht maken bij verbouwing

badkamer waterdicht maken

Gaat u zelf uw badkamer verbouwen? Daar komt een hoop bij kijken. In deze blog leggen we uit hoe u een zwaluwstaartplaat legt, de vloerverwarming en een druklaag hierop aanbrengt, het waterdicht maken van de vloer en het aanleggen van een douchegoot. Leest u mee?

Het leggen van zwaluwstaartplaten

Oudere woningen hebben vaak vloeren van hout. Heeft u ook een dergelijke woning en wilt u een badkamer plaatsen op een dergelijke vloer dan moet u weten dat deze combinatie voor problemen kan zorgen. Enkele voorbeelden wat er kan gebeuren.

  • Hout kan gaan rotten wanneer het vochtig wordt.
  • Scheurvorming in tegels door het verschil in werking tussen het hout wat flexibel is en het tegelwerk wat niet meegeeft.

Door het plaatsen van zwaluwstaartplaat kan dit voorkomen worden. Dit dient te gebeuren in combinatie met fijn grind beton. Het is natuurlijk zonde wanneer u mooie tegels heeft geplaatst en deze binnen zeer korte tijd scheuren.

Draagkracht van de houten vloer

De houten vloer waar de nieuwe vloer op geplaatst wordt moet draagkrachtig genoeg zijn. Dat wil zeggen dat de houten balken een minimale hard-op-hard afstand en minimale afmetingen van elkaar moeten hebben.
Dit betekent dat de houten balken minimale afmetingen en een minimale hard-op-hard (h.o.h.) afstand ten opzichte van elkaar moeten hebben, dit in relatie tot de overspanning en de krachten die de balken moeten dragen. Wanneer u twijfelt of de vloer het aan kan laat dit dan controleren door een expert.

badkamer waterdicht maken

De afmetingen van de zwaluwstaart vloer

De minimale opbouw bij toepassing van de zwaluwstaartvloer bij woningen is 36 mm. Deze 36 mm bestaat dan uit 16 mm zwaluwstaartvloer en een 20 mm druklaag. Bij utilitaire gebouwen is de minimale opbouw 46 mm (16 mm + 30 mm). Voor extra voorzieningen dan wordt de afmeting groter. Denk bijvoorbeeld aan een geluidsisolerende vloer of een douchegoot. Dan kan de afmeting wel 50 mm worden. Bij de zwaluwstaartvloer is geen extra wapening nodig. Zwaluwstaartplaat dient namelijk als wapening.

Het leggen van de zwaluwstaartplaat

De zwaluwstaartplaten worden door middel van isolatieplaten 20 mm van de muur vrijgehouden. De zwaluwstaartplaten moeten haaks met de profielrichting op de balklaag worden aangebracht. De platen moeten 50 tot 100 mm overlappen bij de oplegging.

Met een haakse slijper kunnen zwaluwstaartplaten op maat gemaakt worden. Zwaluwstaartplaten moeten aan de balklaag bevestigd worden. Dit doe je met behulp van draadnagels op een afstand van 400 mm, behalve bij een geluidsisolerende vloer.

De druklaag aanbrengen

Er dient een druklaag aangebracht te worden van zandcement C-20 of beton. Dit moet aangebracht worden op de zwaluwstaartplaat. Het goed vullen van de rillen verdient extra aandacht. Na het uitharden van de mortel kan de isolatie ter plaatse van de muren afgesneden worden op vloerhoogte.

Waterdicht maken

Er wordt een strook kimband met afdichtpasta aangebracht op de aansluiting van de vloerwand. Dit doe je voor dat het tegelwerk wordt aangebracht. De afdichtingspasta moet dik genoeg aangebracht worden. Daarna kan de kimband geplakt worden met de pasta. De banden moeten overlappen in de hoeken, dakpansgewijs. Rond de leidingdoorvoeren en afvoerput moet extra afdichtingspasta aangebracht worden.

Als dit is afgerond kan het tegelwerk geplaatst worden. Gebruik hiervoor de juiste materialen en houd rekening met de werking van de onderliggende constructies.

inloopdouche in de badkamer

Het plaatsen van de douchegoot

Inloopdouches worden steeds populairder. Dit wil zeggen dat er geen douchebak wordt geplaatst maar dat er een douchegoot wordt verwerkt in de vloer. Dit moet vakkundig gebeuren, er kunnen namelijk veel lekkages ontstaan.

De douchegoot moet waterpas geplaatst worden. Schuifmof gebruiken bij de leidingen maakt het leggen een stuk makkelijker in plaats van het direct te verlijmen. Zo kunnen er nog aanpassingen gedaan worden.

De afwatering moet minimaal 10 mm per strekkende meter zijn. Maak de vloer verder af. Laat een naad van 5 mm tussen de tegels en de gootrand. Hier breng je een kitnaad aan.