Kruipruimte isoleren kosten
De kruipruimte isoleren kan belangrijk zijn bij uw huis. In uw huis verliest u ongeveer 10 tot 15 procent aan warmte via de vloer. Dit komt mede doordat in het verleden vrijwel nooit de kruipruimte geïsoleerd werd. Tegenwoordig wordt bij alle nieuwe woningen de kruipruimte geïsoleerd. Steeds vaker wordt ook bij oudere woningen achteraf gekozen voor het isoleren van de kruipruimte. Het kan uw energierekening gunstig beïnvloeden en daarom is het wellicht handig om te beginnen met het isoleren van de kruipruimte. Uw woongenot zal zeker toenemen.
Kruipruimte isoleren, hoe werkt het?
Isolatie in de kruipruimte kan op verschillende manieren plaatsvinden. Als de isolatie geblazen wordt in de ruimte, egaliseert deze vanzelf. Hierdoor ontstaat er langzaam een gelijkmatige laag. Deze laag maakt de kruipruimte droger, waardoor de kou niet snel naar boven trekt. De binnenruimte behoudt beter de warmte dan voorheen. Een koude vloer in de woonkamer zal verleden tijd zijn, omdat er geen warmte meer verloren gaat via de vloer. U heeft geen last meer van koude voeten.
Als de kruipruimte onder uw woning minimaal 20 centimeter hoog is en dit niet afgegraven dient te worden, is het mogelijk om de kruipruimte te isoleren.
Voordelen van kruipruimte isoleren
De kruipruimte isoleren is altijd verstandig. Uw vloer zal direct warmer zijn en uw vloer neemt geen condens vocht meer op. Ventilatie van de kruipruimte is niet meer nodig. Door de isolatie van de kruipruimte zal uw woonruimte ook minder vochtig zijn en hierdoor weer minder gevoelig voor schimmels. Wat het grootste voordeel van de isolatie van de kruipruimte is, is de energierekening. Doordat er minder warmte verloren gaat, hoeft er minder verwarmt te worden, wat resulteert in een lagere energierekening. Het kan dus ook kosten besparen!
Hoe kunt u de kruipruimte isoleren?
Een kruipruimte isoleren kan op verschillende manieren. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Als er voldoende kruipruimte is om zelf in te bewegen (lopen of kruipen), kan de vloer rechtstreeks geïsoleerd worden. Onder de vloer kunnen dikke platen isolatiemateriaal geplaatst worden tegen de vloer aan. Deze manier van vloerisolatie wordt gezien als duurzaam. Alleen is het niet heel gemakkelijk om het isolatiemateriaal aan te brengen. Bij deze methode worden plankankers gebruikt. Dit zijn een soort pennen die tegen de vloer kleven, waarop isolatie bevestigd en vastgezet kan worden met een klemplaatje.
Een andere manier om een vloer te isoleren is het spuiten van isolatiemateriaal. Bij deze manier wordt de onderkant van de vloer bespoten met isolatiemateriaal, zoals PUR schuim of ander schuim. Als u wilt dat het isolatiemateriaal droog blijft, moet u een dampscherm plaatsen. Dit zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal niet vochtig wordt. Over het algemeen hebben de meeste isolatieplaten een geïntegreerd dampscherm, welke al voldoende is om het isolatiemateriaal droog te laten blijven.
U hoeft alleen nog maar de verbindingen af te tapen. Let op dat dit wel goed moet gebeuren. Als u delen vergeet af te tapen, dan is de isolatie niet perfect is.
U kunt de kruipruimte en dus uw vloer op verschillende manieren isoleren. Veel gebruikte methoden zijn glaswol, steenwol, purschuim, piepschuim of thermokussens.
Vloer van hout of beton isoleren
Als u een vloer van hout heeft, kunt u de vloer tussen de balken of spanten isoleren door er stijve isolatieplaten onder te bevestigen. Een vloer van hout of beton kunt u via de onderzijde isoleren.
U kunt er voor kiezen om de isolatie ook zelf te plaatsen. Verschillende fabrikanten van isolatiemateriaal hebben een heel stappenplan ontwikkelt, waardoor het zelf plaatsen van isolatiemateriaal mogelijk is.
Veel mensen kiezen er echter voor om het isolatiemateriaal aan te laten brengen door een professioneel isolatiebedrijf. Dit heeft als voordeel dat u garantie heeft op de uitgevoerde werkzaamheden en u weet zeker dat het isolatiemateriaal op de juiste wijze is aangebracht.
U heeft geen toegang tot de kruipruimte, wat nu?
Het is natuurlijk mogelijk dat uw kruipruimte niet toegankelijk is voor u. Dit kan komen doordat deze bijvoorbeeld te laag is. Ook in dit geval is het mogelijk om de kruipruimte op te vullen en zo te isoleren.
Meestal kan dit helaas niet volledig gebeuren. Dit kan enkel als de kruipruimte niet te groot is. In de meeste gevallen zal u de kruipruimte niet volledig kunnen isoleren doordat er nog steeds ruimte tussen de isolatie en vloer zal zijn. Bij ontoegankelijke kruipruimte wordt vaak gebruik gemaakt van isolatiechips of schelpen piepschuim