Tapijttegels voor extra warmte op de vloer

Infrarood verwarming tapijttegels voor extra warmte

Een houten, maar vooral natuurlijk een stenen vloer, staat prachtig in ieder huis. Maar zo’n vloer is natuurlijk wel heel moeilijk warm te krijgen als er geen ingebouwde vloerverwarming onderligt. Dan is het fijner om bijvoorbeeld op de hele of een deel van de vloer tapijttegels voor extra warmte te hebben liggen. Een tapijttegel heeft uitstekende warmte-eigenschappen en voelt lekker behaaglijk aan je voeten. Bovendien zijn ze geschikt voor (infrarood) tapijtverwarming, die je los kunt aanbrengen.

Welke vloer past bij vloerverwarming?

Niet iedere vloer is even geschikt voor ingebouwde vloerverwarming. Dat heeft onder andere te maken met de warmteweerstand van de vloerbedekking. Als deze te hoog is, zal de vloer niet genoeg warmte doorlaten. Vooral stenen, keramische en op kunststof gebaseerde vloeren zijn geschikt voor ingebouwde vloerverwarming. Hout (parket of laminaat) laat warmte wel door, maar kan sterk gaan vervormen, dus dan is vloerverwarming ook af te raden. En tapijt voelt lekker behaaglijk door de goede isolatie, maar laat soms te weinig warmte door. Sommige dunnere tapijten en losse kleden zijn wel geschikt. Dit vermeldt de fabrikant meestal wel.

Infrarood verwarming onder tapijttegels voor extra warmte

Als je tapijt niet geschikt is voor een ingebouwde vloerverwarming, kun je soms met een losse vloerverwarming onder tapijttegels toch dit effect bereiken. Dan gaat het meestal om infrarood karpet verwarming. Zo’n vloerverwarming wordt niet ingebouwd, maar is een dunne folie die direct onder een kleed of goedkope tapijttegels geplaatst kan worden. Aansluiten doe je met een stekker en eventuele dimmer voor regelbare warmte. De infraroodstralen komen door het tapijt heen en maken het tapijt nog lekkerder warm.

Nadelen tapijt tegels

Tapijttegels voor extra warmte zijn fijn en voelen behaaglijk aan, maar tapijt heeft ook een paar nadelen waar je rekening mee moet houden:

  • Tapijten trekken stof en stofmijt aan. Regelmatig grondig stofzuigen en schoonmaken is daarom een must.
  • Vlekken (door knoeien) zijn veel moeilijker te verwijderen dan bij gladde vloeren.
  • Tapijten gaan sneller slijtplekken vertonen als er veel op gelopen wordt.